Hvorfor vælge Bioplast kongresmærker?

Den bioplast, som er anvendt til at producere vores PLA kongresmærker, er fremstillet på basis af sukkerrør og har således den egenskab, at det er fremstillet af en fornybar ressourcce i form af biomasse. Samtidig har det den egenskab, at det er biokomposterbart. Det betyder, at bioplasten under kontrollerede betingelser nedbrydes til vand, CO2, biomasse og metan i løbet af ca. 10 uger.

Kongresmærkerne kan således ikke komposteres hjemme hos den private forbruger, men udelukkende i kommercielle anlæg. Dette er på lige fod med fx poser af bioplast, som man ej heller kan smide i naturen og regne med at de forsvinder. En så nedbrydelig bioplast findes ikke til kommerielt brug på nuværende tidspunkt. Og spørgsmålet er måske også, om man ønsker at komme dertil, da det øger risikoen for plastaffald i naturen samtidig med, at det mindsker mulighederne for genanvendelse af ressourcerne.

Generelt kan vi, ved at bruge biomasse til at fremstille basisplast, spare klimaet for store CO2-udledninger. I vores kongresmærker er som nævnt anvendt den bionedbrydelige plasttype PLA (PolyLacticAcid) fremstillet på basis af sukkerør. PLA har begrænsede anvendelsesmuligheder og er forholdsvis dyrt, men er egnet til fremstilling af plastfolie, som vi har fundet kan bruges til produktion af vores bioplast kongresmærker.

Plast fremstillet af biomasse har den fordel, at det er fremstillet af en fornybar ressource i form af et organisk materiale såsom majs, affald fra sukkerrør, bambus eller halm. Dette er til forskel fra konventionelt plast, som er fremstillet på basis af olie - et fossilt brændstof, som jorden kun har begrænsede ressourcer af, og som bidrager til de globale klimaforandringer. En anden fordel ved brug af bioplast er, at såfremt det ikke biokomposteres, men i stedet ender i affaldsforbrændingen, er det CO2-neutralt. Der udledes nemlig kun lige så meget CO2 til atmosfæren, som planterne har optaget, mens de groede.

Bioplast er dog i sidste ende ikke helt CO2-neutralt når man fremstiller det, da der skal bruges energi til både at dyrke planterne og omdanne dem til plast. Ikke desto mindre udgør bioplast et meget interessant og miljørigtigt alternativ til konventionelt plast. Kombineret med vores nøglesnore af genbrugsplast eller alternativt nøglesnore af bambusfibre er det derfor vores opfattelse, at man får en løsning, man med god samvittighed kan dele ud til sine deltagere, velvidende at man har tænkt miljø og klima ind i sit arrangement.

/Kilder: "Plastindustrien - Brancheforening for danske plastvirksomheder"; og "www.affald.dk"